Back to basics

21 november 2010 Turboslakkie

Een ongeluk komt nooit alleen en klein hardloopleed volgt op klein hardloopleed.  De afgelopen maanden kroop Turboslakkie van de ene blessure naar de andere. Niets ultra-ernstigs, maar ruim voldoende au-factor om qua mileage terug te zakken van zo’n 250 naar 150 kilometer per maand. Tja, de echte hardloopjolijt is natuurlijk ver te zoeken als je geteisterd wordt door hardlooppijntjes.

Op momenten dat de familiehersencel eventjes niet in gebruik was zette het me aan het denken. Misschien is er wel iets mis met mijn loopstijl? Een bespreking van minimalistische hardloopschoenen in de Runner’s World zorgde voor het laatste zetje. Het hardlooproer gaat om.

Het afgelopen weekend heb ik een paar minimalistische hardloopschoenen gekocht: een stel Terra Plana Vivo Barefoot Evo. Ik ben er helemaal voor naar Tilburg-de-gekste afgereisd. Want voor Terra Plana stuff kun je momenteel maar in twee fysieke winkels terecht. En één daarvan (Anyones Running) vind je dus in Tilburg. Tilburg, da’s best een eind rijden als je zelf zo ongeveer in Zuid-Scandinavië woont. Zo’n aparte schoen bestel ik nou eenmaal niet doodleuk in een webshop. Die wil ik graag eerst even aan mijn slakkenpootjes binden.

Een minimalistsche hardloopschoen: back to basics. Het idee is dat ik min of meer gedwongen word om op een natuurlijke manier te hardlopen. Van een hiellanding — wat het gros van het hardlopende slakkendom doet — wil ik overschakelen op een landing op voor- of middenvoet. In theorie maakt spartaans schoeisel je benen en voeten sterker en verbetert het je lichaams- en hardloophouding. Troetelschoenen met veel demping, ondersteuning en corrigerende blokken maken je hardlooplijf alleen maar lui en slapper. Tot zover de theorie en het geitenwollensokkengeneuzel. Benieuwd of ik er ook daadwerkelijk mee uit de voeten kan.

Zondagochtend maakte ik mijn eerste rondje op mijn Evo’s. Een kilometertje of zeven liep ik erop. Da’s een stukje meer dan in het begin wordt aanbevolen. Maar het ging dan ook best aardig 🙂 Hardlopen op de  Terra Plana schoenen voelde hartstikke goed. Ook een korte ren om de wijk op maandagavond ging lekker.

Of ik op de Evo’s ánders loop dan op mijn andere hardloopschoenen — ik heb een paar Saucony Grid Jazz Trail, Saucony ProGrid Triumph 7, Saucony Fastwitch en Nike Lunar Glides in de kast staan. Damn, ik lijk Imelda Marcos wel —  is moeilijk te zeggen. Ik ga er maar gewoon vanuit dat mijn slakkenlijf meteen protesteert als ik iets verkeerd doe. Schoenen met ultradempende tussenzolen en stabilisatieblokken zullen een brakke loopstijl in elk geval niet meer verdoezelen.

Your comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.