De waarheid over blotevoetenschoenen?

Gelezen: Pinokkio’s fabeltjes, halve waarheden, waarheden (Pinokkio prikt ze door) in De Pers van maandag 14 maart. Een nogal raar artikeltje over blotevoetenschoenen in het algemeen, en de Vibram Five Fingers in het bijzonder.

De bewering
Op de FiveFingers schoen rennen lijkt op blootsvoets lopen. Een natuurlijke beweging die goed is voor de beenspieren.

Het oordeel
Afgezien van de vraag of je voor gek wil lopen op namaakgorillavoeten (andere mensen lopen op Uggs), kun je beter niet hardlopen op de FiveFingers. Voor lekker rondlopen in huis, tuin of op de zeilboot zijn ze perfect.

Natuurlijk wordt het hardlopen op minimalistische sloffen behoorlijk gehypet. En nee, het hardlopen op blotevoetenschoenen of ander schoeisel zonder veel support is niet zaligmakend. Maar de gedachtengang van Pinokkio — dat je op gras anders loopt dan op asfalt — klopt gewoon niet. Het is niet zozeer de ondergrond (de savanne versus de asfaltjungle) die zorgt dat je anders gaat hardlopen, maar het schoeisel.

Comfy schoenen met dempende gelletjes en corrigerende blokken camoufleren een slechte loopstijl. Als je op blote voeten hardloopt vermijd je als vanzelf een hiellanding, of je nu op zacht bosmos rent of op beton. Anders overleeft je hielbeen het sowieso niet. Op asfalt sloop je je hiel gewoon wat sneller dan op gras.

Hier lees je de rest van Op blote voeten rennen is in het gras gezonder.

Your comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.