Fris en fruitig

Het is tijd voor de laatste lange duurloop in de aanloop naar de Marathon van Amsterdam op 16 oktober. Gisteren deed ik een loop van zo’n 21 kilometers op een tempo dat enigzins in de buurt komt van het beoogde marathontempo van 4 minuut 37 seconden / km.

Vandaag gaat het een heel stuk langzamer: tussen 11 en 12 kilometer per uur. Voor het eerst maak ik gedisciplineerd gebruik van energiegels. Elke 30 minuten schuif ik er eentje naar binnen. Verder drink ik alleen water. Niet zo heel veel trouwens: omgerekend zo’n 75 cl per uur. Het grootste nadeel van lange afstanden vind ik de logistiek van het drinken en het bijvoeren. Vandaag loop ik te sjouwen met een flesje en om mijn middel zit een gordel waar de gels ingepropt zijn. Ik voel me net zo’n suicide bomber, met al die achterlijke rommel aan mijn lijf. Flessen hoef ik tijdens de Amsterdam Marathon gelukkig niet mee te zeulen, maar ik ben bang dat ik wel veroordeeld ben tot een belt om de gels in te prakken.

De GO gels van Sis bevallen overigens prima. Niet zozeer qua smaak, maar ze houden mijn lijf best fris en fruitig. Waar ik normaal gesproken bij 30 kilometer begin te verlangen naar de stal, voel ik me vandaag tot aan het einde prima. Daar kan je niet tegenop kloten met een combi van stukjes banaan en Snickers en mierzoete, nogal misselijk makende energiedrankjes.

Aan mijn voeten heb ik de Merrell Trail Gloves, een stel barefootstyle schoenen die — zoals de naam al aangeeft — eigenlijk bedoeld zijn voor de bospaden. Maar op het asfalt bevallen ze me ook buitengewoon goed. Misschien dat ik op 16 oktober aanstaande dapper doe en ze gewoon aantrek, in plaats van de Sacuony Kinvara’s. De Kinvara’s zijn weliswaar best comfy, maar hebben op lange stukken de onhebbelijke gewoonte om mijn kleine teentjes in pijnlijke en bloederige stompjes te veranderen. Uncool.

Aan het einde van de rit heb ik 36,5 kilometer afgelegd, in 3 uur en 10 minuten. Op een snelheid van 11,5 km / uur. Met een lekker lage hartfrequentie, gemiddeld 133 slagen per minuut. Na afloop niet als levende dode door het huis te hoeven kruipen. Integendeel, afgezien van wat stramme kuiten nog behoorlijk energiek.

Ik weet, in het verleden behaalde resultaten …. maar toch, na deze duurloop zie ik de Marathon van Amsterdam met vertrouwen tegemoet.

Cijferfetisj? Garmin Forerunner data hierzo.

Your comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keesdeloper14 oktober 2011 @ 18:05

Goed in vorm, je bent er klaar voor. Ik zie je mijn 3.15 van afgelopen zondag nog wel evenaren. ;-) Veel succes!

Turboslakkie15 oktober 2011 @ 7:53

Thanks Kees. Ik ga m'n best doen, maar ik betwijfel of drie uur en een kwartier erin zit. We gaan het zien.