Een halve marathon op geboortegrond. De Vestingstadrun.

3 november 2012 Turboslakkie

Hardlopen op geboortegrond, al een tijdje heb ik ernaar uitgekeken.

De Vestingstadrun gaat door het Land van Heusden en Altena en start en eindigt in Woudrichem. En ja, da’s het vestingstadje dat als decor dient voor die randdebiele Dokter Tinus televisieserie, die me verder in niets herinnert aan het echte Woerkum. Maar dat terzijde.

Het is maar een kleinschalige loop, de Vestingstadrun. Behalve een kidsrun kan je kiezen voor 6 km, 11 km of de halve marathon. Mijn lagere-school-periode ligt al even achter me, dus ik ga voor de HM.

Voor de start zie en spreek ik een paar bekenden. Da’s leuk.

Om 14:00 uur: startschot. De eerste 10 kilometers gaan nog wel rather smooth. Over de dijk langs de Maas (waar ik aansluit bij een leuk groepje), via mijn geboorteplaats Giessen naar pukkeldorpje Uitwijk. Goddank en tegen de verwachting in blijft het droog. Maar de weergoden hebben een alternatieve handicap bedacht: de wind. Die waait onprettig stevig.

In het Almbos zijn de paadjes bochtig, smal en glibberig. Lastig hardlopen.

Hoge hartslag
Mijn hartslag is de hele tijd al best hoog en dat is een veeg teken. En ja hoor, na zo’n 15 kilometer trek ik het niet zo erg meer. Het hardloopgroepje waarin ik zat valt uit elkaar. En ik ben één van de eitjes die niet langer kan volgen. Aaargh, ik vind het niet zo fijn als ik moet afhaken. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

Turboslak raakt in een wak
Het is de voorbode van het echte slakkenleed. Ergens tussen kilometer 18 en 19 — notabene met de wind in mijn rug — raak ik serieus in een wak. Crash and burn. Het is lang geleden dat ik  tijdens een halve marathon soort van stuk ben gegaan. Niks geen kilometertijden van 4:05 meer. Of 4:10. Tempo’s van 4:20 en zelfs een sneue 4:40 noteert mijn Garmin Forerunner. De Woerkumse vestingwallen zijn rather killing.

19 km: Volledig naar de kloten en toch nog een zweefmomentje op foto. Met andere woorden: het oogt misschien okay, maar het piept en kraakt.

Finish
1:28:24 is mijn finishtijd. Op zich is dat niet slecht, maar toch blijft het zonde dat ik het in de laatste kilometers heb laten liggen. Aaargh! Enfin, focussen op de volgende Halve Marathon dan maar, die van Dronten.

Uitslagen staan hierzo. De cijferfetisjist klikt even door naar de Garmin cijfers.

Your comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Max (@RunpowerMax)12 november 2012 @ 20:43

Maar... hoe voelt het inmiddels qua lijf en leden zo een tijdje na de run? Was vergeten dat je deze run ging doen. Ik liep dat weekend de Berenloop. Gelukkig hadden we wel allebei droog weer! Loop jij hier nou op de Merrell?

Turboslakkie13 november 2012 @ 8:04

Geen problemen gehad verder Max. Ben snel hersteld. Dat het droog bleef was idd een enorme meevaller. En de Vestingstadrun heb ik op de Merrell Bare Access gelopen. Ik heb trouwens geen andere hardloopschoenen meer dan Merrells. Naast de Bare Access heb ik ook de Road Gloves en de Trail Gloves.

Max (@RunpowerMax)13 november 2012 @ 17:46

Die Trail Glove, hoeveel smaller is die hiel nou dan de BA? Ik had de sonic glove en die was veel smaller dan van de BA. Die stuurde ik dus snel weer terug! Achteraf vind ik het jammer dat ik niet met de BA de Berenloop heb gedaan. Was vandaag weer helemaal happy op de Merrels. Grrrr en ik kocht net de Brooks cadence (weliswaar in de aanbieding). Maar zo op de Merrells lopend, vraag ik me af waarom ik nu niet helemáál overstap. Durf toch de 30-ers er nog niet op te doen geloof ik.

Turboslakkie14 november 2012 @ 0:03

De Trail Gloves voelen wel een stuk meer "snug" bij de hiel en enkel dan de Bare Access of de Road Glove. En ook onder de voetboog voelt de Merrell Trail Glove wat apart aan. Daar heb ik anderen weleens over horen mopperen. Die ervaren de schoen als beklemmend. Zelf heb ik daar geen enkele last van. Zolang er maar voldoende ruimte is voor m'n tenen (en als-ie plat is) ben ik al gauw tevreden over een hardloopschoen. Dat was in het verleden mijn voornaamste probleem: te weinig "toe box". Met zielige teentjes tot gevolg. Maar als je jouw lange duurlopen op de door jou genoemde Brooks lekker loopt is het toch niet nodig om over te stappen? Of is er een andere reden om niet voor de Brooks te kiezen?