De motivatie van Turboslak

Mijn motivatie om te hardlopen – ik wil geen slak zijn, maar een haas worden, hoe onrealistisch dat ook is:-)

Maar da’s niet hoe het begon. In eerste instantie ging ik wat rondrennen om de overtollige kilo’s weg te werken.

Stoppen met voetbal en roken
Nadat ik in 1997 mijn voetbalschoenen aan de wilgen hing kwam er van bewegen en sporten weinig terecht. Wel stopte ik in 2004 met roken. Da’s goed voor je hart en longen, maar je wordt er niet slanker van. Eerder zwel je op als een reusachtige rolmops.

Dikbuikige grapefruit
Ruim tien jaar met voornamelijk Eurosport in combinatie met een biertje en junkfood eisten hun tol. Ik werd de niet-zo-trotse eigenaar van een fikse zwemband en een stel ontluikende tietjes. Snif, ik was de dikbuikige grapefruit geworden die ik altijd vreesde. Met 78 kilo schoon aan de haak, een BMI van net boven de 25 en het spook van de middelbare leeftijd op de loer daagde het: hoog tijd voor actie!!!

Drooglegging
In mei 2008 kondigde ik een periode van drooglegging af. “Geen bier meer totdat de weegschaal onder de 70 blijft steken”, sprak ik mezelf streng toe. En begon met rennen. Eerst een rondje om de wijk. Da’s net geen 5 kilometer. Hijgend als een ziek paard strompelde ik de eerste keren weer naar huis.

Bye bye obesitas
Al vrij snel kwamen de resultaten. In eerste instantie niet zozeer qua snelheid. Wel voor wat betreft gewicht. Met zo’n 2 à 3 kilo per week vielen de pondjes eraf. En waar je minder gewicht hoeft mee te sjouwen hou je energie over om je lijf sneller van A naar B te verplaatsen. Het is eigenlijk hartstikke simpel. Toch?

Op het moment dat ik deze tekst schrijf ben ik tussen de 10 en 15 kilo lichter dan toen ik startte met lopen. Op mijn eet- en drinkpatroon hoef ik intussen niet meer te letten. Mijn bier-embargo is al een tijdje opgeheven. Ik verbrand voldoende met hardlopen om niet aan te komen. Wel sta ik nog af en toe op de weegschaal om mijn gewicht te dubbelchecken. Maar m’n aanvankelijke bezorgdheid dat de kilo’s er misschien weer net zo snel aan zou komen is gelukkig ongegrond. Ik zweef al tijden rond 64 kilo en ben daarmee mooi op gewicht.