Reset

26 mei 2013 Turboslakkie

Ik weet wat er mis is. Het heeft eventjes geduurd — ik ben nou eenmaal wat traag van begrip. Het sloomste jongetje van de klas — maar dat maakt niet uit. Een vrouw die achter me fietste merkte het al op: “je tilt je linkerbeen niet goed op”. En toen ik samen met Gwen (dochter nummber 2) een rondje om de Emmeloordse Erven deed werd dit beeld bevestigd:

  • mijn linkerslakkenknietje gaat teveel naar binnen (X-poot)
  • m’n linkervoet zwabbert met de tenen naar buiten als ik ‘m optil

Het lek is eindelijk boven. Blijkbaar is er geleidelijk — en ongemerkt — een fout in m’n hardloophouding geslopen. Bij het kijken naar fotootjes van prestatielopen in 2012 zie je ze ook terug: mijn zwabbervoet en klutsknie. Onmiskenbaar. Toen had ik er alleen nog geen hinder van. Blijkbaar …

De afgelopen week heb ik veel aandacht besteed aan mijn zwabberkant: knie en voet recht houden, maar wel ontspannen. Mijn jogrondjes bestonden uit rennetjes van een paar minuten. Met een korte pauze, zodra ik het gevoel had de controle kwijt te raken. En driewerf hoera: het rare, nare houten-poot-gevoel bleef weg.

Het lastige met ingesleten gedrag is dat je het niet zomaar huuphuuphuupbarbatruc verandert. Het gaat tijd kosten om m’n hardloophouding te corrigeren. Best wel veel tijd, ben ik bang. Eigenlijk had ik gehoopt om in juni te starten met opbouwen. Maar da’s een no-go. Eerst wil ik dat mijn hardloophouding pico bello is. De komende tijd hoop ik mijn slakkenlijf te resetten. Met drills, drills en nog eens drills. Aangevuld met core stability oefeningen. En met af en toe een kort loopje van een kilometer of vijf om te kijken of ik niet (weer) van het rechte pad afgeweken ben.

Gelukkig weet ik nu waar ik bij het hardlopen op moet letten. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als mijn linkervoet meer geluid maakt bij de landing dan de rechtervoet, dan is het nie goed nie.

Pose-goeroe Romanov praat wat moeilijk, maar als je eenmaal aan zijn gemompel gewend bent: wat hij zegt ‘makes sense’:

Self analysis of your technique and running form depends on how well your perception is developed.

Perception is:
time / space
effort
sound
light of heaviness
pressure

Your comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Max26 mei 2013 @ 18:28

Als je een clinic wilt volgen bij iemand die veel weet én fysiotherapeut is, is Jackie Ledeboer wel iets (Pose techniek). Maar ik vind het niet zalig makend. In 2011 deed ik een workshop (zie http://www.runpower.nl/archives/00000118.html) maar het is op zich wel iets om te doen, omdat je er zeker weer iets van leert én er iemand eens meekijkt hoe je loopt. Zie je niets bijzonders aan het slijtpatroon van de zolen van de schoenen nu je hebt gemerkt dat je het linkerbeen anders neerzet? Overigens zet je nooit 'zomaar' een been of voet neer zoals je doet. Het zou dus best kunnen dat er ergens in de keten een zwak punt zit of een punt waar minder bewegingsvrijheid zit waardoor je dat zo doet zoals je doet. Maar daar kan zij ook naar kijken. Onthou dat er naast Pose techniek ook zoiets is als Chi Running. Maar lees dan daarnaast ook de artikelen van de sports scientists op http://www.sportsscientists.com/ die aangeven dat het allemaal niet zo eenvoudig is qua blessures en looptechnieken, en dat er niets 'zaligmakend' is. Ik heb vandaag mijn marathon gemist door een rare 'blessure'. Erg jammer, maar inmiddels ben ik wel weer aan het lopen en heb ik hier in de UK al 2 heerlijke runs gedaan (foto's op http://www.runpower.nl natuuurlijk). Succes weer met zoeken en vinden naar/van een oplossing

Wim Dekker29 mei 2013 @ 19:26

Hé Hans, Goed te lezen dat je weer iets heb om naar toe te werken. Na alle ellende van de afgelopen maanden kon je wel wat positiefs gebruiken. suc6 met je rustige opbouw.

Max30 mei 2013 @ 21:13

Hoe is het nu inmiddels? Lijkt het nog steeds beter te gaan?

Turboslakkie31 mei 2013 @ 8:32

@Wim. Thnx! Een succesje zou prettig zijn :-) Ik hoop dat met jou ook alles okay gaat!

Turboslakkie31 mei 2013 @ 8:56

@Max, Het is nog een beetje te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. Ik heb al een paar keer te snel geroepen dat ik weer op de weg terug was -.- Bij Jacky ben ik in april 2011 al eens op audientie geweest. Voor zo'n 1-op-1 clinic. Dat was nuttig. Als het voor mij vanuit de NOP niet zo'n expeditie was, dan zou ik allang nog een keertje op herhaling zijn gegaan. Ik ben het trouwens met je eens: zaligmakend is het niet, of het nu Chi of Pose of wat dan ook is. Het slijtpatroon aan m'n zolen is idd behoorlijk verschillend. Zie https://www.turboslak.nl/wp-content/uploads/2013/05/slijtpatroon-merrell-bare-access-mei-2013.jpg voor een fotootje van m'n Merrells. Dat beeld bevestigt dat ik met rechts meer op de buitenkant van mijn voet land. En ook bij de hiel zie je verschil. Mooie foto's weer vanuit de UK. Vooral die van dat watertje / meertje. Goed om te horen dat je hardloopdowntime van korte duur was.

Keesdeloper1 juni 2013 @ 9:16

Wat ben jij toch slim. Hopelijk snel weer de oude.

Max29 juni 2013 @ 12:03

Hoe is het nu met je? Hier in ieder geval akelig stil nog steeds? Wel alweer aan het lopen? Ik heb veel kms gemaakt in de UK. Morgen een HM op het programma om te kijken hoe het nu écht gaat. Gata dat goed, dan ga ik weer verder met het nieuwe schema dat voor me gemaakt is met alsnog een marathon eind september. Eerst morgen maar even afwachten. Hoop dat jij ook weer wat aan het lopen bent?

Turboslakkie30 juni 2013 @ 5:27

Hey Max, Nope, niet aan het hardlopen. Het ging de afgelopen maand wel ietsje beter met me. Maar twee weken geleden verstapte ik me op een ruiterpad en ging door m'n enkel en op mijn plaat. Enkel zei letterlijk krak. Pijnlijke ervaring. Gelukkig geen botschade. Wel een megadikke enkel. Enkelbanden hebben een fikse opdonder gehad. Na een kleine week krukken gaat wandelen (met een brace) nu wel weer aardig. Het zal nog wel een paar weken duren voordat ik weer aan joggen kan denken. Goed om te lezen dat je lekker bezig bent. Veel succes met je HM. Ik hoop dat de race naar wens gaat en dat je je pijlen kan richten op die najaarsmarathon waar je het over hebt!

Dennis G30 juni 2013 @ 21:59

Hoi Hans, Je kent me niet, maar als inspiratie las ik regelmatig je weblog (ik was een collega van Alex M.). Nu je niet zo veel kan lopen heb je in ieder geval de tijd om naar de film te gaan. Helemaal een film voor jou! www.turbomovie.com Sterkte en ik hoop binnenkort weer vrolijke hardloopberichten van je te lezen... Dennis

Turboslakkie3 juli 2013 @ 22:31

Thnx Dennis. Komt goed. Ik herstel vrij aardig van m'n laatste ongelukje. Over een paar weken hoop ik weer wat te kunnen joggen. Ik ben nogal tuk op animatiefilms, dus die Daytona turboslak had ik al eens voorbij zien komen in een trailer. Met een beetje geluk spreek ik Alex & Francis binnenkort weer. Is eigenlijk alweer te lang geleden, want in december voor het laatst een weekendje in Kirchroa geweest ...